15 Aralık 2010 Çarşamba

Kedi ve Köpeklerde Alerji, Belirtileri ve En Çok Görüldüğü Yerler

- Alerji nedir ?
Alerjik reaksiyon çevremizdeki normal bir maddeye karşı bireysel bir reaksiyondur. Bu maddeler alerjen olarak isimlendirilir. Bu alerjenler polenler, küfler, hayvan kılları, ev tozları, pireler, yiyecekler ve çok daha fazlasıdır. Alerjenler deri teması, solunum ya da sindirim yoluyla reaksiyon oluştururlar. Alerjik hayvanlar spesifik alerjenlere karşı IgE antikorları yaparlar. Bu antikorlar vücutta alerji belirtileri dediğimiz biyokimyasal değişikliklere neden olurlar.

- Alerji Belirtilerini Hayvanlar Nasıl Gösterirler ?
İnsan ve hayvanlarda alerji oluşum nedenleri aynıdır. Ancak oluşan klinik belirtiler farklıdır. İnsanlarda burunda ve solunum sisteminde belirtiler oluşur. Hayvanlarda ise aşırı kaşıntı ile karakterize deri irritasyonları görülür. Kediler köpeklere oranla daha fazla solunum sistemine ait belirtiler gösterirler. Bir alerjik hayvanın klinik belirtileri kaşıntı, parmakların yalanması ve dişlenmesi, yüzün sağa sola sürtünmesidir. Bununla beraber kusma ve ishal gibi belirtiler de zaman zaman görülebilmektedir.

- Kedimde-Köpeğimde ne zaman alerji belirtileri izlerim ?

Bu hayvanın alerji probleminin nedenine göre değişir. Eğer polenlere karşı bir alerji söz konusu ise tüm belirtiler veya çoğu bahar ya da yaz aylarındadır. Bununla beraber eğer problem evin içerisindeki bir nedenle (ev tozu,akarlar gibi) ya da yiyecek ile ilgili ise yılın herhangi bir döneminde izlenebilir.


- Köpeklerde alerjik deri belirtilerinin en sık gözlendiği yerler:
Göz ve ağız çevresi, koltuk altı, kulak (kulak enfeksiyonları da beraber görülebilir) karın altı, anüs ve çevresindeki bölge.


- Kedilerde alerjik deri belirtilerinin en çok izlendiği yerler:
Göz altı, kulak önü, bel ve sırtın iki yanı ve enseden kuyruk sokumuna kadar olan bölgelerde deride kabartılar.