2 Aralık 2010 Perşembe

Yavru Köpeğinizin Eğitimine Başlarken 3 İpucu

Yavru köpeğinizi eve getirdiniz ve mutlusunuz. Ortak yaşamınızın her iki taraf için de mutlu ve huzurlu olması için beklentilerinizi ona öğretmeniz ve eğitimine başlamanız önemlidir. Köpeğinizin eğitimine başlarken aklınızdan çıkarmamanız gerektiğini düşündüğüm 3 ipucu paylaşmak istiyorum.

1. Ne zaman başlamalı?
Eğitim yavrunuz eve gelir gelmez başlamalıdır. Onu istemediğiniz davranışlardan doğru davranışlara doğru yönlendirmeniz dikkat edilmesi gereken ilk husus olmalıdır. Böylelikle sizin ondan ne beklediğinizi zamanla öğrenecek ve size itaat etmesi gerektiğini kavrayacaktır. Köpeklerde içgüdüsel olarak sosyal sıra duygusu bulunmaktadır. Sizin ondan istediklerinizin öncelikli gelmesi gerektiğini ona öğrettiğiniz sürece size saygı duyacaktır.

2. Programlı ve rutin olun!
Öncelikle eğitimin yalnızca eğitim komutlarından ibaret olmadığını unutmayın; eğitim beslenme düzeninden tutun da tuvalet alışkanlığına kadar her konuyu kapsar. Tüm süreç ve seanslarınızın belli düzenli ve program dahilinde olmasına gayret edin. Köpeğinizi dışarı çıkardığınız süreler, eğitim yaptığınız süreler, oyun süreleri vs kendi içlerinde aynı sürelerde olursa iyi olur. Bunun yanısıra köpeğinizi besleme saatler, tuvaletini yaptırdığınız saatler de aynı saatte olsun. Çünkü köpekler rutin olmayı severler, ne zaman ne yapacaklarını kestirmek isterler. Bu sizin için de daha rahat olacaktır; ziras hem programınızı bu saatlere göre uyarlayabilirsiniz hem de köpeğiniz saatlere bir kez alıştığında sürprizlerle karşılaşma ihtimaliniz azalır, özellikle de tuvalet konusunda..:)

3. Egzersizler
Köpeğinizin ne kadar egzersiz yaptığına dikkat etmelisiniz. Onun hala bir bebek olduğunu, kemik ve eklemlerinin henüz tam anlamıyla gelişmediğini unutmayın. Egzersiz süresini günlük 15 dakikayla sınırlandırmaya çalışın. Yeterince uyumaması ve vücuduna fazla yük binmesi yaşla birlikte ileride ciddi sorunlar doğurabilir.

Şimdilik benden bu kadar, sevgiler!!