28 Ocak 2011 Cuma

Köpeklerde Zeka ve Zeka Sıralaması

Amerika ve Kanada'da, 200 çiftlikte bir araştırma yapılmış ve köpek ırkları çalışma ve itaat zekası yönünden değerlendirilmiş.

Değerlendirme yapılırken, itaat yarışmalarının sonuçları, eğitmen, üretici, hakem ve köpek sahiplerinin görüşü alınmış. Buna göre 117 köpek ırkı arasından en zekisi border collie. İkinci sırada kaniş, üçüncü sırada Alman çoban köpeği geliyor. Listenin son üç ismi ise buldog, basenji ve Afgan tazısı. Veteriner Yücel Mert'in yazısından yaptığımız alıntıyı yayınlıyoruz.

Bir köpeğin zekasını ve öğrenme yeteneğini etkileyen iki faktör var. Biri cinsi, ikincisi ise eğitimi veren kişi. Köpek eğitimi konusunda uzmansanız, zeka bakımından listenin en altlarından bulunan bir köpeği bile zeki bir hayvan haline getirebilirsiniz.

Amerika ve Kanada'da yapılan araştırmada, belirli türlerde hemen hemen her hakem benzer değerlendirmeler yapmış. Örneğin 199 hakemin 190'ı border collie'yi en zeki on köpeğin arasında sıralamış.

Diğer türlerde de benzer sonuçlar görülüyor. 171 hakem Shetland çoban köpeğini en başarılılar arasında saymış. 169'u kanişi, 167'si Alman çoban köpeğini ve golden retriever'ı de en kolay eğitilebilir on köpek türü arasında göstermiş. Yine 199 hakemin 121'i Afgan tazısını, 99'u basenji'yi ve 81'i de chow chow'u ittat eğitimine en az uygun tür olarak saymış. Genel olarak bakıldığında; koruma köpeklerinin en yüksek, av köpeklerinin ise en düşük puanlamayı aldığı görülüyor.

Kırma köpeklerde, köpeğin dış görünümü hangi türe daha çok benziyorsa, çalışma ve itaat zekası da o köpeğe benziyor. Örneğin beagle/kaniş karışımı bir köpek, dış görünümü olarak daha çok kanişe benziyorsa, zeka yönünden de daha çok kaniş gibi oluyor.

Köpeklerde Zeka Ölçüsü Nedir?
Sıralamada 1'den 10'a kadar olan köpek ırkları, çalışma ve itaat zekası yönünden en zeki olanları. Bu ırklara ait çoğu köpek, yeni komutları beş kez tekrarlandıktan sonra anladıklarını belirtebiliyor, fazla tekrara gerek kalmadan bu yeni komutları anımsayabiliyor. Sahiplerinin verdiği komuta yüzde 95 veya daha yüksek oranda uyuyorlar.

11'den 26'ya kadar olanlar, mükemmel çalışma köpekleri oluyorlar. Basit komutları öğrenebilmeleri için 5 ile 15 tekrar yeterli oluyor. Komutlara yüzde 85 oranında itaat ediyorlar. Ancak biraz daha zor komutlarda köpeğin itaat etmesi zorlaşabiliyor.

Köpek Irkları
 Zeka Sıralama Listesi
1. Border collie
2. Kaniş
3. Alman çoban köpeği
4. Golden retriever
5. Doberman
5. Shetland çoban köpeği
6. Labrador retriever
7. Papillon
8.Rottweiller
9. Avustralya çoban köpeği
10. Pemproke Welsh corgi
11. Cüce scauntzer
12. English springer spaniel
13. Tervueren
14. Schipperke
15. Collie
16. Alman kurzhaar
17. Flat coated retriever
18. English cocker spaniel
19. Orta boy snautzer
20. Brittany spaniel