13 Şubat 2011 Pazar

KÖPEKLER NEDEN OT YER?

Bazı köpek sahipleri dışarı çıkardıkları köpeklerinin bahçedeki çimleri büyük bir iştahla yediğini gördüklerinde hayrete düşebilirler. Hayvan davranış bilimcileri köpeklerin ot yeme alışkanlıklarının altında yatan sebepleri yıllarca araştırdılar. Ne var ki araştırmalardan pek bir sonuç alınamadı.

Köpeklerin büyük bir çoğunluğu ot yedikten sonra kusarlar. Anlaşılamayan nokta şudur; köpekler ot yedikleri için mi kusarlar, yoksa kusmak için mi ot yerler? Genel kanı köpekler bazen sırf tadını sevdikleri için bazen de mideleri rahatsız olduğu için ot yerler. Yapılan gözlemlerde midesi rahatsız olmayan köpekler otu daha uzun süre çiğneyerek yutuyorlar. Bu köpekler genellikle yedikleri otu kusmuyorlar. Bu durumda ot yemeği tamamlayan bir salata tabağının yerine geçiyor. Midesi ağrıyan köpekler otu daha hızlı ve çiğnemeden yutuyorlar ve kısa bir süre sonra kusuyorlar; böylelikle mideleri rahatlıyor.

Bir diğer tez de yeterli beslenemeyen, dengesiz beslenen köpeklerin ot yediğine dayanır. Bu pek kabul gören bir tez değildir; çünkü iyi kalite mama ile beslenen sağlıklı köpeklerin de ot yediği sıkça görülmektedir. Bazı davranış bilimciler bu durumu, vahşi köpeklerin doğada dengeli beslenebilmek için ot yedikleri ve bu alışkanlığın da içgüdüsel olarak günümüzdeki evcil köpeklerde halen görülmekte olduğu şeklinde yorumlamışlardır. Eğer köpeğinizin ot yemesinden rahatsızsanız ve bunun beslenme kaynaklı olabileceğini düşünüyorsanız köpeğinizin gıdasına lifli birkaç sebze eklemeyi deneyebilirsiniz; fakat genel kanı gıdayı değiştirmenin bu alışkanlığı pek değiştiremediği yönündedir.

İyi haber köpeklerin ot yemelerinde sağlık açısından bir sakınca olmamasıdır. Sadece köpeğinizin seçtiği ot yeme alanlarının başka hayvanların tuvalet bölgesi olmamasına dikkat edin. Bir çok hastalık taşıyan bakteriler ve parazit yumurtaları enfekte hayvanların dışkılarıyla çevreye saçılır. Bu sebepten köpeğinizin iç ve dış paraziter ilaçlamalarını ihmal etmeyin.

Animallia