23 Nisan 2011 Cumartesi

Cesar Millan'dan: Köpeklerde Saldırganlık

Cesar Millan'ın web sayfasındaki bir yazıyı türkçeye çevirerek paylaşıyorum.

Köpeklerin agresif ve saldırgan tavırları şu sebeplerden kaynaklanabilir;
- Asabiyet ve engellenme
- Dominantlık ve hakimiyet kurma

Asabiyet ve engellenme eksik egzersiz yapmaktan kaynaklanır. Dominantlık ve hakimiyet kurma ise köpek sahibinin sakin ve dengeli bir liderlik yapmamasından.


Dominantlığı engellemek ve köpeklerin davranışlarını düzeltmek için köpek sahipleri ile çalışmaaya başlamak daha doğrudur. Bunun için de köpek sahiplerinin kendilerini sürü lideri olarak görmeleri ve köpeklerinin içindeki duyguları anlamaları önem taşır. Köpeği rehabilite etmenin en önemli yolu köpek sahibinin davranışlarını değiştirmesidir. Köpek sahibi eski davranışlarına döndüğü an köpek de döner, bu yüzden dengeli davranış tutumu oldukça önemlidir.

Egzersiz eksikliği de saldırganlığın başlıca nedenlerinden biridir ve agresif bir ruh haline neden olur. Fiziksel aktiviteler köpeğin fazla enerjisini atarak daha sağlıklı bir ruh haline sahip olmasına yarar. Bu önemlidir; çünkü köpeklerin ruhuna erişebilmek için bedenindeki fazla enerjisini atması sağlanmalıdır.

Saldırgan köpeklerin pek çoğu çaba gösterilmedi halinde zamanla düzelebilir. Davranışı bu şekilde kabullenmeyip ona güvenmeyi öğrenmeyi ve çözüm yöntemleri denemeyi köpeklerimize borçluyuz.

Çeviri: Mehtap Aslan
http://goldenjessie.blogspot.com