22 Eylül 2010 Çarşamba

Cesar Millan'dan Aşırı Havlama Sorunu İçin Öneriler

Havlama çeşitleri ve nedenlerine baktıktan sonra yine Cesar Millan'ın aşırı havlama sorunu için önerilerini de yazmak istedim. Az havlamalı günler dilerim!


Aşırı havlama davranış sorunu olabilir. Bilimsel araştırmalara göre köpek sahiplerinin üçte biri, köpeklerinin aşırı havlaması ile ilgili sıkıntılar yaşıyor. Havlamak, normal şartlar altında köpeklerin doğal iletişim ve davranış yapılarının bir parçası. Ancak gereğinden fazla havlamaları genellikle davranış problemleri, yaşadıkları ortamla ilgili uyumsuzluklar veya başka sorunlarla ilgili olarak ortaya çıkabiliyor. Bunu kontrol edebilmek ve engellemek için öncelikle havlama çeşitlerine ve neden havladıklarına bir göz atmak gerekiyor.

Aşırı Havlamayı Önlemek İçin Neler Yapabilirsiniz?

  1. Köpeğin havlamasını azaltmak istiyorsak öncelikle onun huzurlu olmasını ve sahibine itaat etmekten keyif almasını sağlamalıyız. Özellikle yavru köpekleri yanınıza çağırıp severek, yere yatırarak (köpekler yatarken daha az havlarlar!) yanınızda durmasını sağlarsanız havlama sorununu çözme konusunda doğru yoldasınız demektir.
  2. Köpeğiniz havladığında ona yüksek sesle “HAYIR!” diye bağırmanız, problemi çözmek yerine daha da şiddetlendirebilir. Çünkü köpeğiniz yüksek sesle bağırmanızı “yaşasın sahibim de havlayarak bana katılıyor” diye anlayacaktır.
  3. Evdeki herkesin ortak kullanacağı bir kelime seçip bunu sabit olarak normal ses tonuyla ona susması için komut olarak kullanabilirsiniz. Örneğin, “TAMAM” ya da “YETER” gibi.
  4. Davranış değişikliği zaman isteyen bir uygulama. Bu nedenle sabırlı olmalısınız. Köpeğinize sinirlendiğinizde, davranışını değiştirme şansını da yitirebilirsiniz.
  5. Onu pozitif yönde motive ederek havlama ile ilgili davranış değişikliğini hem daha hızlı hem de sağlıklı ve kalıcı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Uygun davrandığı her sefer onu ödüllendirip, sevgi ve mükafat sözcükleri ile severek bunu kolaylaştırabilirsiniz.
  6. Köpeğinizin havlamasını oyun olarak kullanmak veya havladığında onu kucağa almak gibi gereksiz veya aşırı ilgili davranışlar, havlama sorununu çözmek yerine içinden çıkılmaz bir hale getirebilir.
  7. Havlama ile ilgili davranış düzenlemesi eğitimlerinizi 5-10 dakikayı aşmayacak sürelerle ve sık olarak uygulayın.
  8. Köpek eğitim uzmanları, köpek davranış bilimcileri ve veteriner hekiminizden yardım almaya çekinmeyin.