22 Eylül 2010 Çarşamba

Cesar Millan'dan: Köpeklerde Normal ve Sorunsal Havlama Çeşitleri

Cesar Millan'ın normal ve davranış sorunu olarak nitelendirdiği havlama çeşitleri ve nedenlerine bir göz atalım mı? 

Köpeklerde normal havlama çeşitleri ve nedenleri: 
  1. Uyarı havlaması, genellikle herhangi bir tehlike karşısında veya yabancı biri geldiğinde sahibini uyarmak içindir. Bu davranış çoğu kez hayvan sahibinin bebeklikten itibaren köpeğe bu yönde cesaret vermesi ile gelişir. Uyarı havlamaları tehlikeye yol açan unsurun yaklaşması ile birlikte sıklaşır.
  2. Korku ve saldırı ile ilgili havlamalar, genellikle düşük perdede ve hırlama ile birlikte duyulur. Bu özellik, uyarı ile korkuya bağlı havlamaları ayırt etmek açısından önemli.
  3. İlgi çekmek için havlama, genellikle yavru köpeklerde görülür. Israrcıdır, kontrol edilmezse ileri yaşlarda bir davranış sorunu olarak rahatsız edebilir.
  4. Oyun ve heyecan esnasında havlamalar, genellikle kısa ve keskindir. Köpeğin oyunun heyecanı ile keyif almasından kaynaklanır.
  5. Köpeğin kendini tanıtmak için havlaması, genellikle sesini duyduğu diğer köpeklere verdiği “ben buradayım” anlamındaki yanıttır.
  6. Köpeğin sıkıldığı zaman havlaması, enerji harcamak istediğinde ve çevre ile daha interaktif bir ilişki yaşamak istediğinde görülür.
  7. Köpeğin yalnızlık ve kaygı ile havlaması, genellikle sahibinden uzak kaldığı zaman yaşadığı ayrılık kaygısı ile ilgilidir. Kaygı ile mücadele etmek ve güçlü hissetmek içindir. Oldukça yüksek tonda ve uzun süreli olabilir ve genellikle komşuları en rahatsız eden havlamalar da bunlardır.
  8. Ürkme ve şaşkınlıkla ilgili havlamalarsa genellikle köpeğin aşina olmadığı veya ani çıkan seslere karşı tepkisel bir durumdur.

PATALOJİK HAVLAMALAR
Yukarıda bahsettiğimiz havlamalar dışında, genellikle ayrılık kaygısının veya diğer davranış hatalarının kontrol edilememesi ve patolojik bir hal almasından kaynaklanan obsesif-kompulsif bozukluklar gibi davranış problemlerine bağlı havlamalardır. Bu durumdaki köpekler genellikle aşırı gergindir. Çevrelerinde hareket eden en ufak şeye bile şiddetli havlarlar ve kendilerine yaklaşan insan ve diğer canlılara aşırı heyecanlı ve yüksek sesle normal ötesi tepkiler verirler. Eğer havlamayla birlikte asabiyet de izleniyorsa, önce bu asabiyetin ve ardında yatan sorunların çözülmesi gerekir.
Davranış problemi ve patolojik havlaması olan köpeklerin mutlaka aile bireyleri, veteriner hekim, köpek eğitimi ve davranışı konusundaki profesyonellerden oluşan bir takım tarafından ele alınması gerekir.