23 Eylül 2010 Perşembe

Köpekler Ne Sıklıkta Yıkanmalıdır?

Köpekler kolay kolay kokmaz ve sık yıkamak daha iyi temizlik anlamına gelmez. Zira köpeklerde ter bezleri yoktur ve patileri dışında terlemezler. Dolayısıyla tere bağlı koku oluşmayacağından bizim gibi sık olarak yıkanmaya ihtiyaç duymazlar.

Deride medikal bir problem olan durumlarda farklı uygulamalar yapılabilir; ancak bunun dışında köpeğinizi yıkamak istiyorsanız ayda ya da 2 ayda bir kez yıkama önerilir. Çoğu tüylü köpek sadece fırçalamakla temizlenebilir. 

Köpeğinizi sık yıkamanın sakıncaları:
  • Sık yıkandığında derinin Ph değeri değişir ve aslında koruyucu olan derinin üzerindeki yağımsı tabaka kaybolur. Köpeğiniz mantar ve uyuz gibi hastalıklara daha duyarlı hale gelebilir. 
  • Sık yıkama köpeğinizin daha çok kokmasına neden olur. Deri ve tüyleri tamamen kurulamak çok zor olduğu için kısmen nemli kalır ve bu da hem yıkama sonrasında geçici olarak, hem de ileriki dönemlerde daha kalıcı bir koku sorununa dönüşebilir.
  • Sık yıkama size sağlıksız, çok dökülen tüyler ve deri problemleri olarak geri dönecektir.


    Yavru köpekleri yıkamaya ne zaman başlamalıyız?
  • Yavru köpeklerde aşılama dönemi bitmeden yıkama yapılmamalıdır. Yavrular çok hassas oldukları için kolaylıkla hastalanabilirler.