27 Ekim 2010 Çarşamba

Kaybolan Köpekleri Bulmak İçin Yapılabilecekler

"Maçka Parkı'nda kaybolan köpekler" ve "köpeğimizin kaybolma ya da çalınma ihtimaline karşı alabileceğimiz önlemler" 'den sonra şimdi de kaybolan bir köpeği bulmak için yapılabileceklerden bahsetmek istiyorum. Aklıma gelenleri aşağıda maddeler halinde sıralıyorum, eklemeleriniz varsa yorum olarak yazın lütfen.
1) Afiş ve el ilanları (renkli) bastırılması ve köpeğin kaybolduğu civar ve evin etrafı olmak üzere pekçok yere asılıp dağıtılması. Yazması faydalı olacak bilgiler;

  •    köpeğin net ve büyük bir resmi, adı, ırkı, cinsiyeti, tasmasının tarifi
  •    ne zaman ve nerede kaybolduğu
  •    köpek sahibinin ismi ve iletişim bilgileri (24 saat aranabileceği belirtilerek)
  •    bir yakının ismi ve iletişim bilgileri
  •    eğer verilecekse bulana ödül olduğu
  •    köpeğin aç ya da üşüyor olabileceği gibi duygusal notlar bulunması insanların acıma duygularını arttırır. Bu şekilde bir not düşülebilir

2) İlanın civarda oynayan çocuklara dağıtılması, onlarla işbirliği yapılması. Afişlerin izin alarak okullara da asılması.

3) Köpeği bulana ödül verilmesi ve bunun ilanlarda belirtilmesi bulma şansını oldukça arttırır, ödül miktarının afişlerde belirtilmemesi daha iyi olur. Miktar dolgunsa yalnızca bundan bahsedilebilir.

4) İnternet üzerinde bulunan ve kayıp köpek ilanları yayınlayan mail listelerine, sitelere, facebook sayfalarına ilan verilmesi ve ilanların sürekli güncel tutulması. Bu ilanda da kayıp afişinde bulunan tüm bilgiler olabilir, aynı ilan da kullanılabilir.

5) Köpeğinizin çalındığı yerin yakınlarındaki park ve yeşillik alanlardaki güvenlik tarzı birimler ile esnafın haberdar edilmesi ve köpeğin kayıp ilanının oraya yağıştırılması. Böylece köpeğin resmi sürekli gözlerinin önünde olur.

6) Köpeğin sürekli gezdirildiği yerler ile kaybolduğu yerin yakınlarının sürekli dolaşılması. Kaybolduğu yerden uzak da olsa hep gittiği yerleri koklayarak bulabileceği unutulmamalıdır.

7) Arama sırasında köpeğin isminin söylenmesi ve sevdiği sesli bir oyuncağın sesinin çıkarılması.

8) İletişim telefonunun sürekli açık tutulması ve aramaların hemen cevaplanması.

9) Köpeğin mikroçipi varsa civar veterinerden başlayarak bilgilendirme yapılması. Benzer köpeklere çip kontrolü yapmalarının rica edilmesi.

10) Barınakların haberdar edilip, periyodik olarak ziyaret edilmesi.