18 Aralık 2010 Cumartesi

Köpeği Benimki Gibi Hiperaktif Olanlar İçin Naçizane Öneriler

"Jessie'nin azgın halleri ve sabrımın sonu" yazımda 3-4 günden beri Jessie'nin çok yaramaz ve söz dinlemez olduğunu yazmıştım. Bu yüzden normalde iple çekip, inanılmaz keyif aldığım dışarı çıkışlarımız benim için zoraki görev haline gelmişti. Bu akşamki yürüyüşümüz sırasında biraz düşündüm ve son zamanlarda soğuk havalar ve hastalığım nedeniyle istemeden de olsa bazı şeylere pek dikkat edemediğim için bu durumu biraz da benim körüklediğimi anladım. 

Bu akşam son günlerde daha az uyguladığım bazı rutinlerimize geri dönerek yine çok keyif aldığımız bir gezi yaptık. Bu gezide yaptıklarımız sizlerin egzersiz seansları için de fikir verebileceği için aşağıdaki gibi sıralamak istiyorum;

- Taksim'e yürüdük,
- Starbucks'ta kahve içtik,
- Geri Nişantaşı'na dönüp, petshop'a uğradık,
- Parkımızın sadece içinden geçip arkadaşkara 5 dakika merhaba dedik. Ama serbest kalıp oynamadık, başıboş kalıp yaramalık olmasına izin vermedik.


Hiperaktivite ve yaramazlıkları azaltıp köpeğimizi kontrol altına alabilmek için tecrübelerime göre yazdığım bazı naçizane önerilerimi aşağıda görebilirsiniz;

1- Köpeklerimizin düzenli egzersizlerini aksatmamak ve belli bir rutinde (aynı saatler, aynı tarz aktiviteler) yapmak çok önemli. Böylece köpeğiniz aynı beklentiler içerisinde olacak ve kendisi şaşırmadığı için sizi de beklenmedik hareketlerle şaşırtmayacaktır.

2- Köpeklerimizi dışarı çıkar çıkmaz serbest bırakmak, oynamasına izin vermek yerine onlarla önelikle bir süre yürüyüş yapmış olmaya gayret etmeliyiz. Böylece atılacak olan enerjisini bir nebze atacak ve yürüyüş esnasında komutlarınızı ve sizi takip edeceği için size daha çok odaklanacaktır.

3- Köpeklerimiz sakin ve dengeli bir tutumda olmadıkları sürece onları kesinlikle tasmasız bir şekilde bırakmamalıyız. Çünkü böylece onu başıboş ve lidersiz bırakmış oluyoruz ve tüm yaramazlıkların önünü açıyoruz.

4- Köpeğimizi dışarıda kontrol altında tutacağımız zamanlarda mamasını çıkmadan öne değil, eve geldikten sonra vermeye çalışalım. Egersiz anında da yanımızdaki ödül mamalarından vererek onu yönlendirelim. Bunun 3 faydası var; öncelikle komutlarımıza daha çok uyacaktır. İkinci olarak ise egzersiz ile mamasını kazandığını düşünecektir. Üçüncü olarak ise eve dönmek daha cazip bir hale gelecektir. Bu bilgiyi "Cesar Millan'ın köpeğini beslene ritüeli" yazımda da paylaşmıştım.

5- Köpeklerimizle birlikte yapacağımız yürüyüşler onların daha mutlu olmasını ve bizlerle birebir zaman geçirmeyi daha çok sevmelerini sağlar. Böylece zamanla serbest kaldıkları zamanlarda da onları çağırdığımızda severek bize gelmeyi ve komutlarımıza uymayı alışkanlık haline getirirler.

6- Son olarak Cesar Millan'ın hiperaktivite konsuundaki bazı önerilerini paylaştığım "Cesar Millan'dan hiperaktif köpeğinizi sakinleştirici 5 ipucu" yazıma da tekrar göz atıp bilgilerinizi tazeleyebilirsiniz.